Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Granko dortík

55 min
Pečení

Osvědčený recept na rychlý, moderní a svěží Granko dortík, který se vždy podaří a chutná každému.

 

Ingredience na korpus: 

  • 135 g kokosové nebo hladké mouky 

  • 4 g prášku do pečiva 

  • 5 g jedlé sody 

  • 100 g cukru krupice 

  • 40 g rozpuštěného másla 

  • 1 šťastné vejce 

  • 50 ml mléka 

  • 80 ml silné kávy 

Ingredience na lehký krém: 

  • 250 g mascarpone 

  • 120 ml smetany ke šlehání 

  • 2 PL moučkového cukru 

Na ozdobení:  

  • maliny, borůvky, jahody, fíky aj. ovoce, jaké máte rádi 

  • máta, meduňka, oříšky, jedlé květy podle přání a nálady 

Ingredience na ovocný rozvar (volitelné – pro ještě dokonalejší ovocnou chuť): 

  • 100 g čerstvých nebo mražených malin (nebo jiného ovoce) 

  • 30 g cukru 

Postup: 

  1. Smíchejte všechny sypké ingredience na korpus, ve vedlejší míse smíchejte tekuté přísady na korpus a promíchejte dohromady na řídké těsto.  

  1. Pečte na 170 °C 35–40 min. v dortové formě. 

  1. Na rozvar povařte ovoce s cukrem, dokud nezačne omáčka houstnout. Propasírujte přes sítko. 

  1. Na krém zlehka promíchejte mascarpone a moučkový cukr, přilejte smetanu a šlehejte, dokud nezačne krém houstnout. 

  1. Korpus rozřízněte, spodní díl potřete rozvarem a polovinou krému, přiklopte druhým dílem, pomažte zbytkem krému a ozdobte. 

 

TIP: Při použití klasické hladké mouky navyšte dávku mléka na 110 ml. Pokud máte rádi těžší krém, mascarpone můžete nahradit měkkým tvarohem. Použijte formu se dnem, aby těsto nevyteklo.